- De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant.
- De mogelijke uitbreiding op de Brainport Industries Campus zou ruimte scheppen voor zo’n 20.000 arbeidsplaatsen.
- Maar ASML heeft nog geen definitief besluit genomen over zijn groeiplannen.
- Lees ook: Kabinet zet alle zeilen bij om vertrek van chipbedrijf ASML uit Nederland te voorkomen – Frankrijk is alternatief voor techparel
De gemeente Eindhoven heeft een intentieovereenkomst gesloten met ASML voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven geschikt, maakte de gemeente maandag bekend. De mogelijke uitbreiding op BIC, die door ASML momenteel onderzocht wordt, zou ruimte scheppen voor zo’n 20.000 arbeidsplaatsen.
Als de plannen doorgaan zou dit Eindhoven en regio 72.000 extra banen tot 2040 opleveren, zei wethouder Mieke Verhees maandag. Dat vereist wel extra inspanningen op het gebied van onder meer woningbouw, wegen en allerlei voorzieningen, zoals opleidingen en zorg, aldus Verhees. BIC Noord is zo’n 100 hectare groot, waarvan 40 hectare uitgegeven wordt.
Het bedrijf staat momenteel voor grote investeringsbeslissingen voor verdere uitbreiding. ASML wil naar eigen zeggen bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de bestaande fabriek in Veldhoven uitbreiden.
“Beslissingen over toekomstige locaties van ons bedrijf moeten worden ondersteund door gunstige omstandigheden, zoals de beschikbaarheid van talent, infrastructuur, huisvesting en door een sterk investeringsklimaat in het algemeen”, aldus financieel topman Roger Dassen van ASML. “De recent aangekondigde maatregelen van de overheid dragen hieraan bij.”
In juni hakt de gemeenteraad van Eindhoven de knoop door.
Nederland te klein voor ASML?
ASML waarschuwde eerder nog dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt. Dat dreigement leidde onder meer tot een gesprek tussen vertrekkend ASML-topman Peter Wennink en demissionair premier Mark Rutte.
Later werd bekend dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. ASML stelde daarop nog geen definitief besluit te hebben genomen over zijn groeiplannen. Maar het nieuws werd wel welkom ontvangen. Door de miljardeninvestering komt er onder meer extra geld voor woningbouw beschikbaar. Ook wil de gemeente Eindhoven fors investeren in openbaar vervoer, wegen en scholen.
Minister Adriaansens: chipindustrie is sleutelsector
Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) noemt het "goed nieuws" dat ASML de intentie heeft om in Nederland te investeren in de uitbreiding van kantoren en onderzoeks- en productiefaciliteiten. Die uitbreiding zou kunnen op de Brainport Industrie Campus (BIC) in Eindhoven, werd maandag bekendgemaakt. "Hieruit spreekt ook vertrouwen in ons vestigingsklimaat en de steun die het kabinet daarbij geeft aan de chipsector", zegt de bewindsvrouw in een eerste reactie.
"ASML behoort tot de top van de wereldwijde microchipindustrie", benadrukt Adriaansens, die daarbij ook aangeeft dat die sector heel belangrijk is voor bijvoorbeeld de werkgelegenheid in Nederland en het verdienvermogen van de economie. "Niet voor niets heeft het kabinet in maart 2024 samen met de regio 2,5 miljard euro uitgetrokken om te investeren in de microchipindustrie en in de regio Brainport Eindhoven."